Zdrowe przekąski dla dzieci
Pyszności słodkie słone i kwaśne !
ZAPRASZAMY :)
Nadchodzi sezon truskawek więc mamy coś dla was ;)
Koktajl arbuzowo-truskawkowy z białą czekoladą
Składniki, 4 porcje:
Składniki, 4 porcje:• 800 g miąższu arbuza (zważonego bez skóry), około 1/4 średniego arbuza
• 350 g truskawek
• 50 g białej czekolady
• 1 pełna łyżka stołowa płynnego miodu (około 25 ml)
\
Przygotowanie:
- Jeśli mamy czas i ochotę schładzamy arbuza i truskawki w lodówce. Do rondelka włożyć połamaną na kosteczki białą czekoladę,i miód . Ciągle mieszając roztopić czekoladę i połączyć składniki w jednolity sos . Odstawić do przestudzenia na czas przygotowania owoców.
- Do pojemnika blendera włożyć miąższ arbuza (bez pestek) oraz cały sok jaki z niego wyciekł, dodać truskawki (bez szypułek) oraz sos z białej czekolady i krótko zmiksować, tak aby pozostały drobinki owoców. Wstawić do lodówki do schłodzenia lub od razu podawać. Można przygotować wcześniej i trzymać w lodówce przez kilka godzin do czasu podania.
Pyszna pizza może i taka zwykła ale pyszna ;)
Składniki
- Składniki na ciasto (spód) do pizzy (2 spody o średnicy ok.30cm):
- Mąka pszenna tortowa - 3 szklanki (szkl=250ml)
- Sól - 1 łyżeczka
- Oregano - 1-2 łyżeczki
- Bazylia - 1-2 łyżeczki
- Słodka papryka mielona - 1-2 łyżeczki
- Drożdże świeże - 50g
- Olej - 3 łyżki
- Cukier - szczypta
- Woda - letnia (ok.40st.C), 1 szklanka
- Sos pomidorowy -
Sposób przygotowania
Wykonanie:
- Suche składniki dokładnie mieszamy.
- Drożdże zalawamy ciepłą wodą, olejem i cukrem. Odstawiamy do wyrośnięcia.
- Gotowy płyn wlewamy do mąki i mieszam najpierw łyżką, potem zagniatamy ręką.
- Ciasto na pizze odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
- Rozgrzać piekarnik do 250 st. C.
- Na papierze do pieczenia uformować z gotowego ciasta placki. Wychodzą dwie cienkie pizze o średnicy 30cm. By pizza była bardziej 'napuszona' - to po uformowaniu placków należy przykryć je ściereczką na ok. 20 minut, by ciasto ponownie trochę urosło.
- Posmarować spody sosem pomidorowym (przepis na sos) . Można już w tym momencie nałożyć na wierzch pizzy swoje ulubione składniki.
- Piec ok. 7-10 minut.
Składniki
- Składniki na ciasto (spód) do pizzy (2 spody o średnicy ok.30cm):
- Mąka pszenna tortowa - 3 szklanki (szkl=250ml)
- Sól - 1 łyżeczka
- Oregano - 1-2 łyżeczki
- Bazylia - 1-2 łyżeczki
- Słodka papryka mielona - 1-2 łyżeczki
- Drożdże świeże - 50g
- Olej - 3 łyżki
- Cukier - szczypta
- Woda - letnia (ok.40st.C), 1 szklanka
- Sos pomidorowy - http://kulinarneprzeboje.pl/2013/08/04/sos-pomidorowy-do-pizzy/
Sposób przygotowania
Wykonanie:
- Suche składniki dokładnie mieszamy.
- Drożdże zalawamy ciepłą wodą, olejem i cukrem. Odstawiamy do wyrośnięcia.
- Gotowy płyn wlewamy do mąki i mieszam najpierw łyżką, potem zagniatamy ręką.
- Ciasto na pizze odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
- Rozgrzać piekarnik do 250 st. C.
- Na papierze do pieczenia uformować z gotowego ciasta placki. Wychodzą dwie cienkie pizze o średnicy 30cm. By pizza była bardziej 'napuszona' - to po uformowaniu placków należy przykryć je ściereczką na ok. 20 minut, by ciasto ponownie trochę urosło.
- Posmarować spody sosem pomidorowym (przepis na sos) . Można już w tym momencie nałożyć na wierzch pizzy swoje ulubione składniki.
- Piec ok. 7-10 minut.
A tera bułeczki :p
Bułeczki z pomidorami, bazylią i mozzarellą |
Z przepisu wychodzą mięciutkie, 3 duże bułeczki. Zmieniłam tylko nadzienie. Użyłam pomidorków koktajlowych, bazylii i mozzarelli. W oryginale są suszone w piekarniku pomidory koktajlowe, pieczony czosnek i bazylia. Zrobiłam szybszą wersję Jeśli mielibyście ochotę na oryginalną wersję, na końcu przepisu podaję, jak zrobić suszone pomidory i pieczony czosnek. Wybierzcie sami odpowiadające Wam nadzienie. Z pewnością oryginalna wersja jest bardziej aromatyczna.
Składniki:
Nadzienie:
Sposób przygotowania:
*Suszone pomidory:
Piekarnik rozgrzać do 100°C. 250g pomidorków koktajlowych przeciąć na pół i ułożyć na blasze skórą do dołu. Posypać solą, pieprzem, 1 łyżeczką cukru i szczyptą ziół prowansalskich (lub świeżym tymiankiem i rozmarynem). Piec przez 2 godz., aż pomidorki będą wysuszone, ale jeszcze miękkie. Po wysuszeniu powinny ważyć ok. 100g. ** Pieczony czosnek: Piekarnik rozgrzać do 180°C. 5 łyżek oliwy z oliwek, 25g masła, 1 łyżeczka cukru podgrzać w żaroodpornej patelni. Gdy masło się rozpuści dodać 20 obranych ząbków czosnku. Kolejno wstawić patelnię do piekarnika na 20- 25min., aż czosnek pokryje się karmelem i będzie miękki. Patelnię wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w niej czosnek, aż ostygnie. Czosnek osączyć na ręczniku papierowym.
Smacznego .
Przepis pochodzi z książki: „Brot für Genießer: 53 Variationen” słynnego piekarza Richarda Bertinet.
|
Smacznego !!!
:D
Mam nadzieję ,że ktoś kiedyś spróbuje wykonać ten przepis:)
OdpowiedzUsuńmniam ;-)
OdpowiedzUsuń\Czy chlobowy suflet serowy można bez pieprzu/ - ?
OdpowiedzUsuńMyślę , że tak .... A czemu bez piprzu... ?
OdpowiedzUsuńBo jestem na niego uczulona
OdpowiedzUsuńNa pewno pieprz można wykluczyć bo to tylko przyprawa ,ale polecam Ci przyprawę z ostrych papryczek Chili .Jest taka jak pieprz ale zdrowsza poza tym nie jesteś chyba na nią uczulona jak na pieprz :) Wiec dzięki tej przyprawie ten suflet nabierze smaku ;3
OdpowiedzUsuńJaki wykład dałam XD
OdpowiedzUsuń