Zdrowo i pysznie

Zdrowe śniadanka :-)







Zdrowe przekąski dla dzieci

 
 











Pyszności słodkie słone i kwaśne !
ZAPRASZAMY :)


Nadchodzi sezon truskawek więc mamy coś dla was ;)

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z białą czekoladą 

Składniki, 4 porcje:
  

Składniki, 4 porcje: 800 g miąższu arbuza (zważonego bez skóry), około 1/4 średniego arbuza
350 g truskawek
50 g białej czekolady
1 pełna łyżka stołowa płynnego miodu (około 25 ml)

\

















Przygotowanie:
  • Jeśli mamy czas i ochotę schładzamy arbuza i truskawki w lodówce. Do rondelka włożyć połamaną na kosteczki białą czekoladę,i miód . Ciągle mieszając roztopić czekoladę i połączyć składniki w jednolity sos . Odstawić do przestudzenia na czas przygotowania owoców.
  • Do pojemnika blendera włożyć miąższ arbuza (bez pestek) oraz cały sok jaki z niego wyciekł, dodać truskawki (bez szypułek) oraz sos z białej czekolady i krótko zmiksować, tak aby pozostały drobinki owoców. Wstawić do lodówki do schłodzenia lub od razu podawać. Można przygotować wcześniej i trzymać w lodówce przez kilka godzin do czasu podania.






Pyszna pizza  może i taka zwykła ale pyszna ;)





Składniki

Sposób przygotowania

Wykonanie:
  1. Suche składniki dokładnie mieszamy.
  2. Drożdże zalawamy ciepłą wodą, olejem i cukrem. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  3. Gotowy płyn wlewamy do mąki i mieszam najpierw łyżką, potem zagniatamy ręką.
  4. Ciasto na pizze odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  5. Rozgrzać piekarnik do 250 st. C.
  6. Na papierze do pieczenia  uformować z gotowego ciasta placki. Wychodzą dwie cienkie pizze o średnicy 30cm. By pizza była bardziej 'napuszona' - to po uformowaniu placków należy przykryć je ściereczką na ok. 20 minut, by ciasto ponownie trochę urosło.
  7. Posmarować spody sosem pomidorowym (przepis na sos) . Można już w tym momencie nałożyć na wierzch pizzy swoje ulubione składniki.
  8. Piec ok. 7-10 minut.
DSC08634

Składniki

Sposób przygotowania

Wykonanie:
  1. Suche składniki dokładnie mieszamy.
  2. Drożdże zalawamy ciepłą wodą, olejem i cukrem. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  3. Gotowy płyn wlewamy do mąki i mieszam najpierw łyżką, potem zagniatamy ręką.
  4. Ciasto na pizze odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  5. Rozgrzać piekarnik do 250 st. C.
  6. Na papierze do pieczenia  uformować z gotowego ciasta placki. Wychodzą dwie cienkie pizze o średnicy 30cm. By pizza była bardziej 'napuszona' - to po uformowaniu placków należy przykryć je ściereczką na ok. 20 minut, by ciasto ponownie trochę urosło.
  7. Posmarować spody sosem pomidorowym (przepis na sos) . Można już w tym momencie nałożyć na wierzch pizzy swoje ulubione składniki.
  8. Piec ok. 7-10 minut.
DSC08634
A tera bułeczki  :p


Bułeczki z pomidorami, bazylią i mozzarelląDrukujEmail

01
Z przepisu wychodzą mięciutkie, 3 duże bułeczki.  Zmieniłam tylko nadzienie. Użyłam pomidorków koktajlowych, bazylii i mozzarelli. W oryginale są suszone w piekarniku pomidory koktajlowe, pieczony czosnek i bazylia. Zrobiłam szybszą wersję Wink Jeśli mielibyście ochotę na oryginalną wersję, na końcu przepisu podaję, jak zrobić suszone pomidory i pieczony czosnek. Wybierzcie sami odpowiadające Wam nadzienie. Z pewnością oryginalna wersja jest bardziej aromatyczna.
Składniki:
  • 500g mąki pszennej typu 550 + trochę do podsypywania
  • 20g kaszy manny
  • 15g świeżych drożdży
  • 10g soli
  • 50g oliwy z oliwek
  • 320g wody (lub 320ml, jednak autor zaleca wodę zważyć)
Nadzienie:
  • pomidorki koktajlowe (ok. 100g) lub suszone pomidorki*
  • świeża bazylia
  • mozzarella lub pieczony czosnek **
  • troszkę oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
  1. Należy pamiętać, aby odpowiednio wcześnie rozgrzać piekarnik do temperatury 250°C.
  2. Mąkę i kaszę manną wsypać do dużej miski. Wkruszyć drożdże. Dodać sól, oliwę i wodę. Miskę przytrzymać jedną ręką, a drugą wyrabiać ciasto ok. 2- 3 minut. Kolejno przełożyć ciasto na lekko posypany mąką blat i zagniatać ok. 5- 10min, na elastyczne, sprężyste ciasto. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz. do wyrośnięcia.
  3. Blat posypać grubo mąką. Całe ciasto przełożyć na blat. (Z ciastem należy cały czas obchodzić się delikatnie, aby w środku ciasta pozostało jak najwięcej powietrza). Ciasto posypać trochę mąką i delikatnie, opuszkami palców rozłożyć na prostokąt o wymiarach 35 x 25cm. Opuszki palców wcisnąć w ciasto tak, aby w cieście powstały małe wgłębienia.
02
  1. Rozłożyć pomidorki (świeże lub suszone), ser (lub czosnek) i listki bazylii. Dodatki lekko wcisnąć w ciasto.
03
  1. Krótszy bok złożyć do połowy, drugi bok założyć na ten złożony tak, aby powstał mały prostokąt. Ciasto ponaciskać opuszkami palców, aby nadzienie lepiej wbiło się do ciasta. Brzegi ciasta dobrze skleić.
04
05
  1. Ciasto podzielić na 3 równe części. W środkowej części skleić jeden otwarty brzeg.
06
  1. Blachę do pieczenia posmarować olejem. Bułeczki ułożyć na blasze otwartą stroną do góry. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 30min.
07
  1. Po tym czasie posmarować widoczne z góry pomidorki i bazylię oliwą.
  2. Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 220°C i piec bułeczki 20- 25min. na złoty kolor. Studzić na kratce z piekarnika. Bułeczki można dodatkowo posmarować oliwą z oliwek dopóki jeszcze są ciepłe.
*Suszone pomidory:
Piekarnik rozgrzać do 100°C. 250g pomidorków koktajlowych przeciąć na pół i ułożyć na blasze skórą do dołu. Posypać solą, pieprzem, 1 łyżeczką cukru i szczyptą ziół prowansalskich (lub świeżym tymiankiem i rozmarynem). Piec przez 2 godz., aż pomidorki będą wysuszone, ale jeszcze miękkie. Po wysuszeniu powinny ważyć ok. 100g.
** Pieczony czosnek:
Piekarnik rozgrzać do 180°C. 5 łyżek oliwy z oliwek, 25g masła, 1 łyżeczka cukru podgrzać w żaroodpornej patelni. Gdy masło się rozpuści dodać 20 obranych ząbków czosnku. Kolejno wstawić patelnię do piekarnika na 20- 25min., aż czosnek pokryje się karmelem i będzie miękki. Patelnię wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w niej czosnek, aż ostygnie. Czosnek osączyć na ręczniku papierowym.
Smacznego Smile.
Przepis pochodzi z książki: „Brot für Genießer: 53 Variationen” słynnego piekarza Richarda Bertinet.
zegarek
Czas przygotowania:
około 20 min.
zegarek3
Czas oczekiwania:
1 godz. i 30 min.
zegarek2
Czas pieczenia:
około 20- 25 min.
porcje
Liczba sztuk:
3 duże bułki
trudnoscTrudność:średnie
kosztKoszt:średni
08
09




Smacznego !!!


:D



7 komentarzy:

  1. Mam nadzieję ,że ktoś kiedyś spróbuje wykonać ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. \Czy chlobowy suflet serowy można bez pieprzu/ - ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślę , że tak .... A czemu bez piprzu... ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Bo jestem na niego uczulona

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno pieprz można wykluczyć bo to tylko przyprawa ,ale polecam Ci przyprawę z ostrych papryczek Chili .Jest taka jak pieprz ale zdrowsza poza tym nie jesteś chyba na nią uczulona jak na pieprz :) Wiec dzięki tej przyprawie ten suflet nabierze smaku ;3

    OdpowiedzUsuń